Over de website

Deze website is gemaakt in aanloop naar de spelen in Beijing 2008 en kreeg een update in de zomer van 2012. De site bevat meer dan 180 pagina’s over allerlei aspecten van antieke sport en spelen. Deze werden geschreven door specialisten en zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke literatuur.

De pagina’s kunnen bereikt worden door de vele links in alle teksten, alsook door de inleidende pagina’s over vijf grote thema’s:
- Olympia (over de gebouwen op de site van Olympia)
- Spelen (over de vele verschillende spelen en de manier waarop ze werden georganiseerd)
- Sport & Atleten (over de verschillende sporten, over de levenswijze van de atleten en over beroemde kampioenen)
- Achtergrond (over de sociale achtergrond van atleten, over de ideologie achter de spelen en over de link tussen sport en politiek)
- Impact (over de perceptie van antieke sport in de antieke kunst en literatuur en over de receptie van antieke sport in de moderne tijd)

Omdat de website in het bijzonder gericht is op educatieve doeleinden, zijn alle meer dan 180 teksten relatief kort (minder dan 1 pagina A4), bevatten ze illustraties en zijn ze gelinkt aan andere pagina’s en aan bronteksten in vertaling.

Achtergrondinformatie over de 190 illustraties, alsook grotere versies van de afbeelding, is te vinden door hierop te klikken.

Vele pagina’s bevatten hetvolgende icoontje: Door hierop te klikken heeft men toegang tot 120 bronteksten in vertaling, en via de vertaling ook tot de oorspronkelijke versie in het Grieks (of occasioneel het Latijn). Het icoontje verwijst naar de antieke bron voor de informatie die in de voorafgaande zin gegeven werd. Dit systeem heeft als doel de studenten te tonen dat ook onze huidige kennis van sport in de oudheid slechts een constructie is, gebaseerd op beperkte bronnen.

 

© KU Leuven, 2012