Schathuizen

Op een terras aan de voet van de Kronosheuvel vormde een rij van elf schathuizen de noordelijke grens van het heilige domein. Ze werden in de zesde eeuw v.Chr. gebouwd door verschillende Griekse steden. Slechts twee steden liggen in de Peloponnesos (Megara, Sikyon), de meesten zijn kolonies, zoals Byzantium, Cyrene en Epidamnos en vijf liggen in Zuid-Italië en Sicilië (Gela, Metapontion, Sybaris, Selinous en Syrakuse).

De gebouwtjes bestaan uit één kamer met een kleine voorhal met twee zuiltjes, zoals een klein tempeltje. Onder de hoede van de god werden hierin kostbare wijgeschenken bewaard, o.a. uit oorlogsbuit, en ook baar geld, dat de steden konden gebruiken in tijd van nood.

Het best bewaarde en grootste schathuis, dat van de stad Sikyon, werd gedeeltelijk heropgebouwd op de site. Pausanias beschrijft wat er allemaal in lag. Het schathuis van Syrakuse, één van de laatste, is gebouwd naar aanleiding van de overwinning op de Karthagers in Himera in 480 v.C., bijna tegelijk met de slag bij Salamis.

© KU Leuven, 2012