De Zanes

P232Voor het terras met de schathuizen stond een rij van zestien bronzen beelden van Zeus, die 'Zanes' werden genoemd, wat in het lokale dialect een meervoudsvorm van 'Zeus' is. Ze waren opgericht vanaf de vierde eeuw v.C., met het geld van boetes die opgelegd waren aan personen of steden die schuldig bevonden waren aan corruptie bij de spelen. De locatie van deze beelden was geen toeval: de atleten kwamen er voorbij op weg naar de looppiste.

De reden voor de boete stond op een inscriptie onder elk beeld en deze gevallen worden uitvoerig behandeld door Pausanias. Hij vertelt over de Atheense pentatleet Kallippos, die in 332 v.C. zijn tegenstanders had omgekocht. De Atheners weigerden aanvankelijk de boete te betalen, maar werden hiertoe verplicht door de tussenkomst van het orakel van Delphi. Bij een andere gelegenheid had Damonikos, een inwoner van Elis, de vader van zijn zoon's tegenstander omgekocht. Beide vaders werden bestraft.

Twee keer werd een Zeusbeeld opgericht omwille van een andere overtreding. De Alexandrijnse bokser Apollonios was te laat gekomen op de spelen omdat hij tijdens de officiële voorbereidingsperiode - atleten moesten een maand op voorhand aanwezig zijn - nog had deelgenomen aan lokale spelen met hoog prijzengeld. Hierover had hij gelogen tegen de hellanodikai. De Alexandrijnse pankratiast Sarapion had laf forfait gegeven toen hij werd opgeroepen voor de wedstrijd.

© KU Leuven, 2012