De Nemeïsche spelen

De NemeÔsche spelen werden gesticht in 573 v.C. en was dus de jongste van de vier grote spelen. Ze vonden plaats in Nemea, een heiligdom gewijd aan Zeus, ter ere van wie ook de spelen werden gehouden. Volgens de oorsprongsmythe waren de spelen begonnen als de begrafenisspelen voor prins Opheltes, ook Archemoros genoemd, die als baby in Nemea was gestorven. Oorspronkelijk werden de spelen georganiseerd door Kleonai, een klein stadje ten noorden van het heiligdom Nemea. Eind vijfde eeuw kwam Kleonai in handen van Argos. Uiteindelijk, in de loop van de derde eeuw v.C., verhuisden de NemeÔsche spelen zelfs ook naar Argos. Toen Pausanias Nemea bezocht in de tweede eeuw n.C. trof hij daarom een vervallen heiligdom aan.

De spelen hadden hun vaste plaats in de periodos: ze werden om de twee jaar georganiseerd, afwisselend met de Isthmische spelen, en vonden dus plaats in de zomer van de jaren dat er geen Olympische of Pythische spelen gehouden werden. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat één van de twee edities per olympiade, namelijk die in het jaar na de Olympische spelen, in de Romeinse keizertijd naar de winter verhuisde.

Het programma bestond oorspronkelijk enkel uit atletiek en paardenrennen, zoals op de Olympische spelen. Vanaf het hellenisme kwamen hierbij ook muzische wedstrijden. In de eerste eeuw n.C. werden er ook wedstrijden voor meisjes georganiseerd. Winnaars werden oorspronkelijk geŽerd met een olijfkrans. Vanaf de Perzische oorlogen werd deze prijs echter vervangen door een krans van wilde selder.

© KU Leuven, 2012