De Capitolia

In 86 n.C. organiseerde keizer Domitianus de eerste editie van de Capitolia, vierjaarlijkse spelen ter ere van Iupiter Capitolinus, de Romeinse oppergod. Ze werden elke vier jaar gehouden in de periode mei-juni, telkens in het jaar na de Olympische spelen, en omvatten atletiekwedstrijden, paardenrennen en muzische wedstrijden.

De Capitolische spelen bekleedden van in het begin een belangrijke plaats in het internationale wedstrijdcircuit: ze werden zelfs opgenomen in de periodos. Een overwinning in de Capitolia wordt door de atleten daarom vaak vooraan geplaatst in hun palmares, naast overwinningen in Olympia en Delphi. De Capitolia hadden plaats in de hoofdstad Rome en werden voorgezeten door de keizer zelf. Ze trokken internationale topdeelnemers aan. In 94 n.C. waren er voor het onderdeel "Griekse poëzie" alleen al 94 deelnemers. De prijs bestond uit een krans van eikenbladeren en het Romeinse burgerrecht. Het prestige van de spelen was zo groot dat nog in de derde eeuw n.C. in Egypte lokale Capitolische spelen werden georganiseerd, naar het model van de spelen in Rome, en vergelijkbaar met is-Olympische spelen.

Het eerste luik van de spelen, de atletiekwedstrijd, was helemaal naar Grieks model georganiseerd, met de verschillende loop- en vechtwedstrijden en de pentatlon, in drie leeftijdscategorieŽn. Deze wedstrijden vonden plaats in een nieuw geconstrueerd stadion, waarvan de vorm bewaard is in het moderne Piazza Navona.

P271Hoewel de Capitolia aansloten bij Griekse voorbeelden, zoals de Olympische spelen, vertoonden de paardenrennen in het Circus Maximus op het Marsveld Romeinse invloed.

De muzische wedstrijden werden gehouden in het Odeum, een theater dat speciaal voor deze gelegenheid op het Marsveld werd gebouwd. Naast de traditionele disciplines, zoals tragedie en komedie, fluitspelen en kithara-spelen en het spelen van de trompet, waren er ook wedstrijden in welsprekendheid, Grieks en Latijn, met thema's uit de mythologie en lofredes op de keizer.

© KU Leuven, 2012