Het programma van de Olympische spelen

P023De Olympische spelen werden gehouden midden in de zomer, eind juli-begin augustus. De atleten waren op dat moment reeds een maand in het nabijgelegen Elis aanwezig voor de verplichte training. De ambassadeurs die de spelen en de daarbij horende godsvrede in de hele Griekse wereld gingen aankondigen, waren al vertrokken in de lente. Tijdens de periode van meer dan duizend jaar dat de Olympische spelen gehouden werden, heeft het programma meerdere wijzigingen ondergaan. In de beginfase duurden de spelen slechts een of twee dagen. Omdat er steeds meer disciplines bijkwamen, raakten deze dagen steeds gevulder. Daarom werd in 468 v.C. het programma vastgelegd op vijf dagen.

- dag 1: eed van de atleten en de hellanodikai voor het beeld van Zeus in het raadshuis
- dag 2: paardenrennen en pentatlon
P099- dag 3: rites voor de held Pelops, processie van alle deelnemers, de hellanodikai en de ambassadeurs van de verschillende steden en een offer van honderd runderen aan Zeus
- dag 4: hardlopen en gevechtssporten
- dag 5: banket voor de overwinnaars in het huis van de magistraten

Muzische disciplines, die voorkwamen in vele andere spelen, werden nooit aan het Olympische programma toegevoegd, behalve dan de wedstrijden voor herauten en trompetters. In de Hellenistische tijd werden de wedstrijden voor de jongens van dag vier naar dag drie verplaatst. In de Romeinse tijd duurden de spelen zes dagen. De wedstrijden van dag twee werden toen over twee dagen verdeeld: een voor de pentatlon en een voor de paardenrennen.

© KU Leuven, 2012