Oganisator-voorzitter

Aan het hoofd van de organisatie van spelen stonden de agonothetai, 'zij die de spelen houden'. Deze titel had verschillende varianten. Soms lezen we het synoniem athlothetes en op de Olympische en NemeÔsche spelen heetten de voorzitters-organisatoren 'hellanodikai'.

Dit voorzitterschap was een zeer eervolle functie, die meestal door rijke aristocraten bekleed werd. Zij waren immers vaak tegelijk ook een soort sponsors, die een deel van de kosten voor de organisatie en het prijzengeld uit eigen zak betaalden. Zij konden deze functie bekleden op eigen initiatief, maar net als voor andere magistraturen, konden zij hier ook voor aangeduid worden. Bij kleine locale spelen, die weinig geld en organisatie vroegen, was er gewoonlijk maar ťťn agonothetes, maar bij grotere spelen kon een college aangesteld worden. In de Romeinse tijd kwamen er ook af en toe vrouwelijke agonothetai voor. Wanneer iemand een grote donatie gedaan had, bv. een groot landgoed waarvan de opbrengst kon dienen om de spelen voor eeuwig te betalen, werd hij 'eeuwig agonothetes'.

De organisatoren hadden allerlei taken: ze waakten over het verloop van de spelen, plaatsen de atleten in leeftijdscategorieŽn, beslisten in twijfelgevallen over de winnaar en kenden de prijzen toe. Voor de meeste praktische zaken hadden ze echter ondergeschikten: scheidsrechters, om bijvoorbeeld atleten tijdens een worstelmatch in toom te houden en eventuele overtredingen te bestraffen, politiemannen om de orde in de massa te handhaven, etc. De agonothetai waren in de eerste plaats voorzitters, die vanop een ereplaats toekeken en geprezen werden om hun vrijgevigheid. Hun naam werd ook vaak gebruikt om spelen te dateren.

© KU Leuven, 2012