Griekse sport in Noord-Afrika en het Midden-Oosten

Om deel te kunnen nemen aan Griekse spelen, moest men 'Griek' zijn. Dit betekende 'burger van een Griekse stad'. Waar er Griekse steden waren, veranderde echter in de loop van de geschiedenis van de Griekse atletiek. In de klassieke tijd bestonden er Griekse steden in Griekenland zelf, langs de kusten van Klein-AziŽ (het huidige Turkije), in Zuid-ItaliŽ en SiciliŽ en in de Cyrenaica (d.w.z. in het noordoosten van het huidige LibiŽ).

Met de veroveringen van Alexander de Grote in de late vierde eeuw v.C., breidde de Griekse wereld enorm uit: heel Klein-AziŽ en de rest van het Midden-Oosten tot en met Afghanistan kwam erbij, met belangrijke centra in het huidige Libanon, en ook in Egypte. In al deze gebieden werden nieuwe Griekse steden gesticht, die atleten uitzonden en spelen organiseerden. In de tweede eeuw v.C. ging men ook Rome als een 'Griekse' stad beschouwden en mochten dus ook Romeinse burgers deelnemen.

In de keizertijd, maakte de ganse Griekse wereld deel uit van het grote Romeinse keizerrijk. In de tweede en derde eeuw n.C. groeiden de oude, 'autochtone' provinciestadjes uit tot volwaardige centra, evenwaardig aan Griekse en Romeinse steden. Hun nieuwe statuut vierden deze steden ook met de invoering van nieuwe Griekse spelen. Dit gebeurde zelfs in het gebied dat overeenkomt met het huidige TunesiŽ, waar mooie mozaÔekvloeren deze spelen documenteren. Dit is zeer opmerkelijk, omdat behalve in ItaliŽ zelf Griekse spelen verder niet voorkwamen in het Westen van het Romeinse rijk.

Hieronder ziet men de evolutie van de Griekse wereld op een kaart. In het rood de Griekse wereld omstreeks de vijfde eeuw v.C., in het geel in de derde eeuw v.C. en in het groen in de derde eeuw n.C.

 

© KU Leuven, 2012