Griekse sport in Fenicië (Libanon)

Vanaf de veroveringen van Alexander de Grote, op het einde van de vierde eeuw v.C., behoorde ook een groot deel van het Midden-Oosten tot de Griekse wereld en werd de Griekse sport daar geintroduceerd. Een duidelijk voorbeeld is Sidon, in het huidige Libanon, een gebied dat in de Oudheid FeniciŽ werd genoemd.

Op het eind van de derde eeuw v.C. werd voor het eerst een burger van de gehelleniseerde stad Sidon kampioen in het internationale circuit: Diotimos, zoon van Dionysios, won met zijn vierspan de paardenrennen van de NemeÔsche spelen. Zijn vaderstad eerde hem met een standbeeld door een beroemd Grieks beeldhouwer. Op het voetstuk staat ook een geleerd lofdicht in verzen, waarin Sidon wordt voorgesteld als de moederstad van het Griekse Thebe (gesticht door Kadmos uit Sidon, die meteen ook het alfabet meebracht!) en dus als een Griekse stad. Meteen werd ook gewezen op het nationaal record dat Diotimos gevestigd had door als eerste man van Sidon te winnen op ťťn van de grote Griekse spelen.

Vierhonderd jaar later organiseerde Sidon, ondertussen een Romeinse kolonie, haar eigen grote spelen, die vanaf ca. 230 n.C. werden opgewaardeerd tot "heilige, internationale, is-olympische spelen met blijde intrede". Het meest interessante aan de spelen van Sidon is dat ze ook "periporphyros" waren, d.w.z. "met purper omgeven". Dit is duidelijk een allusie op de befaamde industrie van purperverf, die juist in Sidon en in PheniciŽ bloeide. Uit geplette purperslakken Ė officiŽle naam: brandhoren - werd een heel dure verfstof bereid voor de purperen kleren die het monopolie waren van de keizer en zijn hof. Wellicht kregen de winnaars van de spelen naast hun krans ook een purperen mantel, wat aan de spelen van Sidon hun "couleur locale" gaf.

© KU Leuven, 2012