Griekse sport in Egypte

Egypte maakte voor het eerst kennis met Griekse sport in de late vierde eeuw v.C., tijdens de veroveringstocht van Alexander de Grote, die zijn overwinning vierde met spelen in Memphis. Zijn opvolgers, de PtolemaeŽn, zetten deze traditie voort. Vooral de eerste koningen waren heel actief. Ze stichten nieuwe spelen in Alexandria en PtolemaÔs, de twee belangrijke Griekse steden in Egypte. De bekendste spelen waren de Ptolemaia, is-Olympische spelen ter ere van de overleden Ptolemaios I.

De Egyptische deelnemers werden ook opgemerkt in het internationale circuit, aangezien zij hun talenten goed hadden kunnen ontplooien dankzij de grote investeringen van de PtolemaeŽn: de oprichting van gymnasia, het inhuren van professionele trainers, de opleiding van veelbelovende atleten , vrijstelling van belastingen voor trainers en winnaars, etc. Reeds in de derde eeuw v.C. kwamen 16 % van de overwinnaars van de Olympische stadion-loop uit Egypte. De Olympische paardenrennen werden gedomineerd door de koninklijke familie zelf.

In de Romeinse tijd was Egypte nog prominenter aanwezig op het internationale sportcircuit. Een derde van de Olympische stadion-races in de eerste eeuwen n.C. werd gewonnen door een Egyptenaar. Ook was Egypte beroemd voor zijn gevechtssporters, zoals Marcus Aurelius Asklepiades. Ook de boksers Hermeinos, van het 'diploma van de bokser' ( ) en 'de kameel', die stierf in Olympia ( ) waren Egyptenaren. Rond 200 n.C. begonnen ook de provinciesteden, die vanaf nu hetzelfde statuut hadden als de oorspronkelijke Griekse steden, met het organiseren van hun eigen spelen.

© KU Leuven, 2012