Pentatlon

P073In 708 v.C. werd op de Olympische Spelen de pentatlon of vijfkamp ingevoerd, tegelijk met het worstelen. De pentatlon combineerde de volgende disciplines: discuswerpen, verspringen, speerwerpen, hardlopen (waarschijnlijk het stadion) en worstelen. De vijf wedstrijden werden gehouden in de loop van één namiddag. De Grieken bewonderden de lichamen van pentatleten, omdat zij een ideale combinatie van grootte, kracht, snelheid en schoonheid bezaten. Toch was er weinig belangstelling voor deze discipline bij het publiek. Het prijzengeld voor de pentatlon was over het algemeen lager dan voor het stadion of het worstelen.

Zowel over de volgorde van de wedstrijden als over de manier waarop de overwinnaar werd bepaald, is er discussie. Het staat vast dat worstelen de laatste wedstrijd was. De drie eerste wedstrijden waren waarschijnlijk discuswerpen, verspringen en speerwerpen, de drie sporten die enkel binnen het kader van de pentatlon beoefend werden. Het hardlopen was dan vierde.

P198 Geen enkele Griekse auteur beschrijft precies hoe de winnaar werd bepaald. Slechts één ding is zeker: de uiteindelijke winnaar moest drie overwinningen behalen. Uitgaande van dit principe zijn verschillende oplossingen voorgesteld, maar geen enkele kan bewezen worden.

© KU Leuven, 2012