Boksen

P121Boksen is een zeer oude sport. De vroegste afbeeldingen dateren uit de Minoïsche en Myceense periode. In 688 v.C. werd het een Olympische discipline. In 616 v.C. werd ook het boksen voor jongens ingevoerd.

Het Griekse boksen was op een aantal vlakken anders dan vandaag. Er was geen vaste duur aan een boksmatch verbonden. De match was gedaan als een van beide tegenstrevers opgaf. Gewichtklassen waren niet gekend, wel leeftijdscategorieën.

Ter bescherming van hun handen bonden de boxers leren banden rond hun knokkels. Aan de binnenkant waren deze handschoenen gevoerd met wol, langs de buitenkant werden ter hoogte van de knokkels harde stroken leer aangebracht om de slagen efficiënter te maken. In de Romeinse tijd werden er zelfs stukjes ijzer en lood op de handschoenen aangebracht. Bij trainingen gebruikte men zachte handschoenen. Griekse boksers trainden net als vandaag ook met een bokszak.

De regels van het boksen verboden het vastgrijpen van de tegenstander (dit is worstelen), vuistslagen op de geslachtsorganen en meer dan de normale versterkingen op de bokshandschoenen. P011Ondanks deze bepalingen liepen boksers vaak verwondingen op en hadden ze door hun sport getekende gezichten. Daarom beschouwden de Grieken het boksen als de gevaarlijkste van de drie gevechtssporten.

Beroemde boksers:

* Kleomedes van Astypalaia
* Kleitomachos van Thebe
* Diagoras van Rhodos & familie
* Dorieus van Rhodos
* Theagenes van Thasos
* Melankomas
* Euthymos van Lokroi

 

© KU Leuven, 2012