Paardenrennen

P171Paardenrennen was de meest prestigieuze sport op de spelen. Enkel de allerrijksten konden het zich veroorloven om hun paarden naar de spelen te brengen. De eigenaars namen niet zelf deel, maar lieten een jockey in hun plaats rijden. Toch waren het de eigenaars die als overwinnaar werden afgeroepen. Zo konden ook vrouwen, kinderen en zelfs steden een Olympische overwinning in het paardrijden op hun naam schrijven.
Bij de paardenrennen waren er verschillende disciplines: het vierspan met wagen, het tweespan met wagen en het paard met ruiter.

P078De paardenrennen vonden plaats in de hippodroom. Een eenvoudige hippodroom kon op elk min of meer vlak terrein aangelegd worden voor een eenmalige wedstrijd. De vlakte moest breed genoeg zijn voor een groot aantal deelnemers (soms tot vijftig spannen). Aan de uiteinden werden twee keerpunten gebouwd. Dit waren de gevaarlijkste punten, want aangezien iedereen de binnenkant van de bocht wilde nemen, kwam het daar wel eens tot ongelukken. Zitplaatsen voor de toeschouwers waren er niet. Zij keken toe vanop de omliggende heuvels. In Olympia zorgde een startmechanisme ervoor dat alle paarden tegelijk vertrokken.

Vanaf de Romeinse tijd verloren de Griekse paardenrennen aan populariteit door de concurrentie met de Romeinse paardenrennen, maar vooral omdat het wedstrijdcircuit nu een pak internationaler was. Terwijl het voor atleten wel doenbaar was om doorheen het ganse Middellandse Zeegebied te reizen, was dit een pak onpraktischer en duurder met paarden.

© KU Leuven, 2012