Prestige van de paardenrennen

De paardenrennen waren de duurste sport van allemaal. Raspaarden kweken - liefst nog een goed vierspan - en ze dan nog transporteren naar de organiserende stad - soms overzee - kostte een fortuin. De race voor vierspannen was dus de elite-sport bij uitstek. Bovendien was de paardensport de enige sport waarin men een goed resultaat kon behalen zonder er zelf full-time mee bezig te zijn. Men huurde gewoon een wagenrenner in die met de paarden reed en ze trainde. Geld was de beste garantie op succes.

De overwinnaars van de paardenrennen behoren dus nagenoeg allemaal tot de hoogste adel. De grote adellijke families uit het Athene van de zesde eeuw v.C. (de Alcmaeoniden, de Kerkyres en de Philaiden) zonden vierspannen en tweespannen naar de spelen om het prestige van de familie hoog te houden en duiken regelmatig op in de overwinnaarslijsten. In de eerste helft van de vijfde eeuw kaapten de Sicilische tirannen Gelon en Hieron van Syracuse, Theron van Akragas en Anaxilas van Rhegion een reeks overwinningen weg. In de vierde eeuw v.C. won de Macedonische koning Philippos verschillende races. In de eerste eeuw n.C. namen de Romeinse keizers Tiberius en Nero deel met hun paarden.

Ook adelijke dames lieten van zich horen. Zowel Spartaanse als Ptolemaeïsche prinsessen behaalden Olympische overwinningen in de paardenrennen.

© KU Leuven, 2012