Verwondingen

De populairste sporten van de Oudheid waren de gevechtssporten. Hierbij kon het er vaak ruw aan toegaan. Boksen werd als de gevaarlijkste sport beschouwd. De atleten droegen tijdens de wedstrijd immers geen zachte handschoenen als bescherming, maar ze wonden harde stroken leer rond hun handen zodat de slagen nog harder aankwamen. Professionele boksers waren herkenbaar door hun uiterlijk. Ze hadden vele littekens, vooral op hun gezicht, want de meeste slagen werden naar het gezicht gericht. Typisch zijn bijvoorbeeld bloemkooloren: vormloze oren vol bulten als gevolg van de vele slagen. In enkele satirische epigrammetjes wordt met het gehavende uiterlijk van boksers gelachen.

Deze sporten konden dus erg gevaarlijk zijn. Er zijn enkele gevallen bekend van atleten die stierven tijdens de wedstrijd.

Soms worden de verwondingen ook afgebeeld. We zien dit vooral op vazen uit de late zesde eeuw v.C. en realistische beelden en mozaïeken vanaf het hellenisme. Op panathenaeïsche vazen, waarop de roemvolle overwinning wordt afgebeeld, vindt men vanzelfsprekend nooit sporen van geweld.

© KU Leuven, 2012