Olympische winnaressen in de paardenrennen

P021Omdat deelname aan de paardenrennen geen persoonlijke aanwezigheid vergde - het volstond dat men paarden en een jockey naar Olympia zond - was het voor rijke dames mogelijk om aan deze sport deel te nemen.

De eerste vrouw die in het begin van de vierde eeuw v.C. aan de paardenrennen deelnam en ze direct ook won was de Spartaanse prinses Kyniska. Plutarchus vertelt dat haar broer Agesilaos haar ertoe aanzette om deel te nemen, om aan te tonen dat winnen in de paardenrennen een kwestie van rijkdom was en niet van mannelijke kwaliteiten. Kyniska behaalde tweemaal de overwinning en liet een beeld van zichzelf en van haar paarden oprichten in Olympia. Haar overwinningen maakten haar wereldberoemd. Na haar dood werd een schrijn gebouwd waarin ze werd vereerd als een heldin.

Na Kyniska wonnen nog andere vrouwen de Olympische paardenrennen. Veel van hen behoorden tot het huis van de Ptolemaeën: koningin Berenike I, de moeder van Ptolemaios II, Arsinoë, zijn zus en tegelijk ook vrouw, en prinses Berenike Syra, zijn dochter, behaalden allen Olympische overwinningen in de paardenrennen. Belestiche, de minnares van koning Ptolemaios II, won in 268 het vierspan van veulens en in 264 het tweespan van veulens, dat toen voor het eerst georganiseerd werd. Berenike II, de vrouw van Ptolemaeus III, nam ook deel aan de Olympische paardenrennen, maar we weten niet of ze won.

© KU Leuven, 2012