Kleitomachos

Kleitomachos uit Thebe was een all-round vechter. Hij behaalde overwinningen in de drie zware disciplines: worstelen, boksen en pankration. Hij was de eerste Griek die op één dag in elk van deze disciplines de overwinning behaalde op de Isthmische spelen. P108Op de Pythische spelen behaalde hij drie overwinningen in het pankration. Op de Olympische spelen won hij in 216 v.C. zowel het pankration als het boksen en in 212 v.C. enkel het boksen, hoewel de hellanodikai op zijn verzoek het pankration, tegen het normale verloop van het programma in, vóór het boksen hadden geplaatst, opdat Kleitomachos niet met wonden van het boksen aan het pankration zou moeten beginnen.

Kleitomachos was zeer bekend bij het publiek en werd meestal luid toegejuicht. Polybius vertelt dat de atleet op een keer, toen de toeschouwers supporterden voor een onbekende tegenstrever uit Egypte, de wedstrijd even onderbrak en zich naar het publiek richtte om hen op te roepen voor hem, een echte Griek, te supporteren. Het publiek koos zijn kant en zo behaalde hij de overwinning.

Kleitomachos stond bekend - en bleef dit tot in de Romeinse tijd - voor zijn ascetische levenswijze, vooral voor zijn seksuele onthouding.
De vader van Kleitomachos richtte een standbeeld van zijn zoon op in Olympia. In het verleden werd er ten onrechte vanuit gegaan dat het beeld op de foto, de beroemde ‘zittende bokser’, dit beeld van Kleitomachos was.

© KU Leuven, 2012