Diagoras van Rhodos & familie

In de vijfde eeuw v.C. waren verschillende leden van één aristocratische familie uit Rhodos kampioenen in boksen en pankration. In Olympia stond een beeldengroep met de leden van deze familie, waarvan enkele opschriften zijn bewaard. De stamvader was Diagoras van Rhodos. In 464 v.C. won hij het boksen op de Olympische spelen. Daarnaast behaalde hij ook een overwinning op de Pythische spelen, vier maal won hij op de Isthmische spelen, even vaak op de NemeÔsche spelen en vele malen op locale spelen. Voor zijn Olympische overwinning werd hij geŽerd met een ode van Pindarus, die later in gouden letters op een tempel in Rhodos werd aangebracht.

De oudste zoon was Damagetos, Olympisch kampioen in het pankration in 452 en 448 v.C. Akousilaos, de tweede zoon, won het boksen in 448 v.C. In het jaar dat beide zonen de overwinning behaalden, vierden ze dit door hun vader, onder luid gejuich van de toeschouwers, op hun schouders rond het stadion te dragen. Diagorasí jongste zoon Dorieus was echter de meest succesvolle van de drie, met drie Olympische overwinningen.

Diagoras had ook twee dochters, Pherenike en Kallipateira. Hun zonen, Peisirodes en Eukles, wonnen beiden het boksen in Olympia. Een van beide dochters woonde ooit verkleed als trainer de Olympische spelen bij, hoewel vrouwelijke toeschouwers niet waren toegelaten.

© KU Leuven, 2012