Nike

Nike was de Griekse godin van de overwinning. In tegenstelling tot de bekendere Griekse goden had zij geen uitgesproken persoonlijkheid, die in allerlei mythes aan bod kwam, en geen eigen cultus. Zij was eerder een symbool, een abstractie van de overwinning, zowel op militair als op sportief vlak. Nike werd meestal samen met een andere god vereerd, bv. samen met Zeus in Olympia of met Athena in Athene.

Als symbool van de overwinning komt Nike vaak voor in de kunst. Ze wordt afgebeeld als een gevleugelde jonge vrouw in een lang gewaad, bijna altijd in beweging, lopend of vliegend. De beroemdste beelden van de godin – de Nike van Samothrake en die van Paionios - stellen haar voor in de vlucht. Sommige steden verkozen echter een Nike zonder vleugels, opdat ze niet zou wegvliegen uit de stad. Haar meest voorkomende attribuut is een krans.

De godin wordt afgebeeld in zowel militaire als atletische contexten. Op vaasschilderingen en munten met paardenspannen wordt ze vaak voorgesteld als wagenmenster. Op vazen zien we haar ook vaak naast de winnende atleet zweven, terwijl ze de overwinningskrans boven zijn hoofd houdt. Af en toe wordt ze ook wel eens zittend voorgesteld, naast atleten in het begin van de wedstrijd, die nog onbeslist is.

Ook vandaag wordt Nike nog regelmatig afgebeeld, bv. op de medailles die uitgereikt worden aan de winnaars op de moderne Olympische spelen. De vleugels van Nike zijn zelfs alomtegenwoordig in het straatbeeld. Het was immers bij de Griekse godin dat de bekende sportschoenenfabricant de inspiratie voor zijn naam en logo vond.

© KU Leuven, 2012