Pausanias VI 7, 1-3

Pausanias over de familie van Diagoras van Rhodos:

Nadat je deze beelden bekeken hebt, zal je aankomen bij beelden van Rhodische atleten: Diagoras en zijn familie. Deze werden de een na de ander opgericht in deze volgorde. Akousilaos won een krans in het boksen bij de mannen. Dorieus, de jongste, won het pankration in drie opeenvolgende Olympische spelen. Nog vóór Dorieus overwon Damagetos alle deelnemers aan het pankration. Dit zijn broers en zonen van Diagoras. Bij deze beelden staat ook een beeld van Diagoras, die een overwinning behaalde in het boksen bij de mannen. Het beeld van Diagoras is gemaakt door Kallikles, zoon van Theokosmos, uit Megara, die ook het beeld van Zeus in Megara heeft gemaakt.
Ook de zonen van de dochters van Diagoras beoefenden de bokssport en behaalden Olympische overwinningen, bij de mannen Eukles, de zoon van Kallianax en Kallipateira, de dochter van Diagoras, bij de jongens Peisirodos, wiens moeder zich verkleedde als een trainer en haar zoon naar de Olympische spelen bracht. Deze Peisirodos staat ook in de Altis bij de vader van zijn moeder.
Men zegt dat Diagoras tegelijk met zijn zonen Akousilaos en Damagetos naar Olympia kwam. Na hun overwinning droegen de jonge mannen hun vader door het feestgewoel. De Grieken wierpen hem bloemen toe en noemden hem gelukkig omwille van zijn zonen. De familie van Diagoras was oorspronkelijk, langs de vrouwelijke lijn, afkomstig van Messenië, want hij stamde af van de dochter van Aristomenes.

vervolg

Grieks

Pausanias had de anekdote over de dochter en kleinzoon van Diagoras al eerder in zijn werk vermeld , met een opvallend verschil: daar noemde hij Kallipateira en niet haar zus als enige vrouwelijke toeschouwer van de Olympische spelen. 

Pausanias' boeken over Elis

© KU Leuven, 2012